Διαγωνισμός Ρομποτικής 2019

Πήγαμε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019!

Μετά από μια μεγάλη τρίμηνη προσπάθεια των μαθητών της Γ’ δημοτικού του φροντιστηρίου μας, καταφέραμε να λάβουμε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ο οποίος διοργανώθηκε για 5η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Για το σχολικό έτος 2018-2019, ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

panellinios-2019

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού:

  • Ανοικτή κατηγορία «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά», για μαθητές Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού
  • Παράλληλη ανοικτή κατηγορία «Εποικισμός του Άρη», για μαθητές Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού
  • Κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2», για μαθητές Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού

Σκοπός για το Δημοτικό είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και να εξερευνήσουν εμπράκτως τις έννοιες της μηχανικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης που σχετίζονται με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών, χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό Scratch του ΜΙΤ.

Η ExpertIn Varis επέλεξε φέτος να διαγωνιστεί στην Ανοικτή Κατηγορία του Δημοτικού που φέτος προσκαλεί τους μαθητές να φανταστούν τα ελληνικά «έξυπνα νησιά», κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά».

wro-robotics-galatsi1055295867.jpg

Το έξυπνο λιμάνι των Κυκλάδων

Μετά από αρκετές εβδομάδες ενασχόλησης με την μηχανική και τον προγραμματισμό ήρθε η ώρα για να ανακοινώσει ο δάσκαλος μας, το θέμα του Διαγωνισμού στα παιδιά της ρομποτικής σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.

Η ανταπόκριση των μαθητών της Γ’ δημοτικού ήταν πραγματικά εκπληκτική. Για σειρά εβδομάδων οι μαθητές κατέθεσαν πολλές ιδέες, προβληματισμούς και βιώματα από τα νησιά που είχαν επισκεφτεί ή περνούσαν τις διακοπές τους τα καλοκαίρια. Πολλά θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση ήταν έξυπνες τεχνολογίες για τα νησιά, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέρμανση, υγεία, ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτροδότηση, έξυπνα λιμάνια και αεροδρόμια.

Μετά από αρκετή συζήτηση οι μαθητές της Γ’ δημοτικού επιλέξανε να δημιουργήσουν το έξυπνο λιμάνι των Κυκλάδων. Για άλλη μια φορά, οι ιδέες που συγκεντρώθηκαν που αφορούσαν καθεαυτό το λιμάνι ήταν πάρα πολλές και η δυσκολία του πρότζεκτ μεγάλωσε. Παρόλα αυτά η ομάδα Nireus Varis, όπως ονομάστηκε η ομάδα της Γ’ δημοτικού, κατάφερε να ολοκληρώσει την ρομποτική κατασκευή του έξυπνου λιμανιού και να προλάβει να το έχει έτοιμο προς παρουσίαση στους περιφερειακούς αγώνες.

Για την κατασκευή χρησιμοποιήσαμε το ρομποτικό κιτ LEGO WeDo 2.0 για την ρομποτική κατασκευή (όπως και όριζαν τα πρότυπα του διαγωνισμού), LEGO Classic για την δημιουργία της μακέτας και ως λογισμικό το Scratch 3.0.

robotics-galatsi.jpg

Περιφερειακοί Αγώνες Αττικής

Ξημερώνοντας το Σάββατο 16/02/2018 μας βρήκε από τις 08:15 στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου. Οι εγγραφές ξεκίνησαν και αμέσως πήγαμε στα ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια για να στήσουμε το έξυπνο λιμάνι μας.

Η ομάδας μας Νηρέας Βάρης με τους μαθητές: Παναγιώτη Νάσσο, Ηλία Μαρινόπουλο και Λουκά Μπακαστάμο, ήταν η ομάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο σε όλη την διοργάνωση. Παρόλα αυτά, όταν στις 10:00 ακριβώς ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης και ερωτήσεων από τους κριτές του Περιφερειακού Διαγωνισμού Αττικής, η ηλικία τους δεν στάθηκε εμπόδιο να εξηγήσουν 110 γραμμές κώδικα σε Scratch και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των κριτών.

Μπορεί να μην φύγαμε με κύπελλο στον διαγωνισμό Ρομποτικής, αλλά το σίγουρο είναι ότι φύγαμε με μια αξιοπρεπή εμφάνιση, εμπειρία και με περισσότερη διάθεση για τον επόμενο διαγωνισμό. Επίσης ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που μας έμαθε ο διαγωνισμός είναι ότι σημαντικό ως προσωπικό απολογισμό είναι το κάθε παιδί να κάνει τη σύγκριση του εαυτού του με το πως ήταν πριν εμπλακεί στη διαδικασία του διαγωνισμού και τι έχει κατακτήσει για λογαριασμό του και πως έχει εξελιχθεί μέσα από τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

Μπράβο στα παιδιά για την προσπάθεια τους!

 

Advertisement